Vogels in de tuin

Vogels zijn een plezier in uw tuin. Ze kwetteren er op los en vrolijken uw tuin, terras en balkon op met hun aanwezigheid. Om een goede gastheer of –vrouw te zijn, hoeft u geen grote tuin te hebben. Voedsel, water en beschutting het hele jaar rond, zijn voldoende. Hier enkele tips om het leven van de tuinvogels in maart wat aangenamer te maken.

Vogels voeren

Iedereen weet dat het leven voor tuinvogels in de winter extra moeilijk is. Vetbolletjes en pindaslingers worden in veel tuinen gehangen. Maar ook in maart kan u de vogels bijvoeren. De lente is namelijk een drukke tijd voor vogels. Ze zoeken een partner, bouwen een nest, leggen eieren en brengen hun jongeren groot. Dan is wat extra energie in de vorm van ‘makkelijk’ voedsel mooi meegenomen. 
In maart bergt u de vetbollen en pindaslingers beter op. Uw tuingasten hebben nu vooral behoefte aan zaden, noten en kalkrijk voedsel, zoals bijvoorbeeld fijngestampte schalen van gekookte eieren. Zorg uiteraard dat er altijd vers (!) water staat.

vogelvoeder

U kan op verschillende manieren vogels voederen in de tuin. Vogelvoederhuisjes en –tafels kan u zelf maken of kant en klaar kopen. Maak ze ook regelmatig weer schoon. Het is aan te raden om op verschillende plaatsen voer te hangen en daarbij ook rekening houden met wat schuwere vogels. Zorg er in ieder geval voor dat er geen katten bij kunnen.

Nestkastjes

Nu het broedseizoen er aan komt is het hoog tijd om de nestkastjes op te hangen. Als u dat in het najaar nog niet heeft gedaan. Dan kunnen de tuinvogels er nog aan wennen. Hang de nestkastjes met de vliegopening naar het (noord-)oosten. Check ook nog even of ze leeg en proper zijn.

Tips voor meer vogels in de tuin

De vele soorten vogels herkennen is voor veel mensen een hobby geworden. In februari deden ruim 14.000 mensen mee met het vogeltellen tijdens ‘grote vogelweekend’ van Natuurpunt. Wilt u verschillende soorten vogels lokken in uw tuin, dan kan u uw tuin op verschillende manieren aantrekkelijker en vogelvriendelijker maken.

U kan bijvoorbeeld bessen- en bloesemrijke bomen in uw tuin planten. In maart dragen de zuurbes, hulst en klimop bessen en staan de dwergmispel, taxus, hazelaar en sleedoorn in bloei. Op het dieet van veel vogels staan insecten, een belangrijke bron van eiwitten. Met een insectenhotel kan u ervoor zorgen dat ook insecten de weg naar uw tuin vinden. Deze nuttige insecten staan niet alleen hoog op het verlanglijstje van vogels, maar zijn ook van belang voor een ecologisch evenwicht in uw tuin.