Tuintips

Uw tuin winterklaar maken: tips en adviezen

Hoewel oktober en november ons vaak nog een korte nazomer-toegift geven, is het toch verstandig om uw tuin in deze maanden volledig winterklaar te maken. In deze periode kan de (nacht)vorst al behoorlijk toeslaan. Met een aantal maatregelen kan uw tuin de winter goed aan. Wanneer het weer het toelaat, valt er voor de tuinliefhebber zelfs in de herfst en winter altijd wel iets te genieten of aan te pakken. De tuin kan er immers nog prachtig bij staan, met die laatste nazomer bloeiers.

Heeft u geen groene vingers en wilt u het winterklaar maken van de tuin liever uitbesteden? U kunt dit ook uiteraard door ons laten doen.  Wat doen wij zoal? De tuin winterklaar maken hoort bij het tuinonderhoud van uw tuin. Staring Hovenier verzorgd onder andere;

  • Het blad op ruimen in uw tuin, snoeiwerkzaamheden, het spitten van de borders en het bemesten van borders en gazon
  • Verplant en aanplant werkzaamheden. Kuipplanten naar binnen brengen voor de eerste vorst.
  • Dakgoten schoonmaken.
  • Binnenzetten van tuinmeubilair.
  • Advies geven over het onderhouden/winterklaar maken van uw vijver

Een afspraak maken om uw tuin winterklaar te laten maken of voor andere werkzaamheden in uw tuin? Of heeft u nog vragen? Wij komen graag even bij u langs, zodat we met u even door de tuin kunnen lopen om alles persoonlijk te overleggen. Stuur ons gerust een berichtje via het contactformulier.

 

Tips voor uw tuin in de winter 

Sommige planten kunnen beter tegen de kou dan anderen. Maar ook potten en accessoires hebben te lijden. Wat kunt u doen om uw tuin zo goed mogelijk winterklaar te maken? Voor u hebben we een aantal tips op een rijtje gezet;

- Dek vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mix van mest en turf
-Bescherm de rododendron, azalea's en hortensia's aan de voet tegen de kou.
- Probeer de bodem van bladhoudende soorten zo vochtig mogelijk te houden.
- Bind hoge grassoorten, zoals pampasgras, bij elkaar en bescherm de kluit
- Pak de ent-plaats van uw rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren
- Trek bij stamrozen een vuilniszak over de kop van de roos en bindt deze bij de occulatie dicht
- Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop
- Zet niet-vorstbestendige potten, kuipen en accessoires in een vorstvrije ruimte.
- Laat de tuinslang leeglopen en berg hem in een vorstvrije ruimte op.
- Sluit de buitenkraan af.

En tot slot...

Maak voederplaatsen voor vogels. Vogels hebben het vaak moeilijk tijdens de winter. Help ze daarom een handje. Maak drinkbakjes met gaas eroverheen (zo kunnen ze wel drinken, maar geen ijsbad nemen) en maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek.

Planten van struiken en bloemen in de herfst

Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden. Heeft u uw voorjaarsbollen nog niet geplant; het kan nu nog, mits het niet vriest. Dek uw pas geplante planten goed af en geef ze extra water. Wilt u niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten verplanten, doe dit dan na de eerste dagen met nachtvorst.

Snoeien in de herfst en winter

Dit is het moment om uw haag flink terug te snoeien. Is uw haag te breed geworden, u kunt hem nu flink terugsnoeien. Dit gaat echter niet op voor coniferen. Knip de te lang gegroeide scheuten van een schutting of gaaswand begroeid met klimop. Ook voor de blauwe regen (Wysteria) is dit het moment om te snoeien.

Zorg voor uw gazon
Een mooi onderhouden gazon is iets om te koesteren. Neem daarom de volgende maatregelen:

  • Verwijder bladeren zodat het gras zoveel mogelijk licht krijgt en langer groen blijft.
  • Maai het gazon zolang het gras nog groeit. Meestal is het tegen eind oktober tijd voor de laatste maaibeurt. Maai het gazon op ongeveer vier centimeter hoogte.
  • Liggen er bladeren op het gras terwijl u gaat maaien? Laat ze dan vooral liggen. Tijdens het maaien worden de bladeren versnipperd waarna u ze bij elkaar kunt harken en sneller kan laten composteren in het compostvat.
  • Sneeuw? Gewoon laten liggen op het gazon.
  • Laat het gazon zoveel mogelijk met rust als het bevroren is.
     

Het winterklaar maken van uw vijver
Het najaar is de periode waarin de vijver tot rust komt. Het eind van het groeiseizoen naderd en de watertemperatuur daalt waardoor de plantengroei stilvalt. Pas volgend voorjaar zal de vijver weer tot leven komen. Om dan een goede start te hebben is het belangrijk om in het najaar alvast een aantal werkzaamheden uit te voeren om problemen te voorkomen in het voorjaar.

  • In het najaar en in de wintermaanden valt er veel neerslag in de vijver. Regenwater en smeltwater van sneeuw is erg zacht. Dit betekent dat er weinig tot geen mineralen inzitten zoals kalk en magnesium. Kalk en magnesium zijn voedingszouten voor waterplanten en zuurstofplanten en daarom is het erg belangrijk dat deze mineralen in het water aanwezig zijn. Door de neerslag in het najaar en in de winter kan de waterhardheid snel teruglopen, wat dus een slechte start betekent in het voorjaar. 
  • Een ander aandachtspunt bij de najaarsbeurt zijn draadalgen. Draadalgen groeien aan het eind van het seizoen langer door dan de andere planten in de vijver. Daardoor kan er in oktober en november een sluimerende draadalgenplaag ontstaan. Tijdens de wintermaanden ziet u daar niet veel van, maar in het voorjaar groeien de draadalgen ook eerder dan de andere vijverplanten. Op die manier overwoekeren de draadalgen de jonge scheuten van de zuurstofplanten waardoor deze verstikken. Om dit probleem te voorkomen is het aan te raden om de vijver in het najaar preventief tegen algen te behandelen. 
  • Indien u in het bezit bent van een mechanisch filtersysteem dan dient dit in de wintermaanden uitgeschakeld te worden. Het filter voorziet de vijver namelijk van koolzuur (Co2) welke in het groeiseizoen door de vijverplanten wordt opgenomen. Omdat in de winter de planten niet groeien, zal de vijver kunnen verzuren als het filter het water van koolzuur voorziet. Daarom moeten alle pompen, beeklopen en watervalletjes bij een watertemperatuur lager dan 8 graden uitgeschakeld en vorstvrij opgeborgen moeten worden. Bewaar pompen met rubber ringen en pakkingen in een emmer water om uitdroging tegen te gaan. Een andere belangrijk punt om alle watercirculatie uit te schakelen is dat er onderin de vijver een waterlaag van 4 graden ontstaat. In deze waterlaag overleven veel vijverdieren. Bij een circulatie zal deze waterlaag vermengd worden met kouder water waardoor dieren kunnen sterven.
  • Het onderhoud aan water- en oeverplanten beperkt zich tot het verwijderen van een gedeelte van de afgestorven plantdelen. Verwijder niet alles maar laat een gedeelte zitten. Hierin verschuilen de vissen zich graag. In een volledig gesnoeide vijver kunnen de vissen zich niet verschuilen waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor de reigers. Om vallende bladeren van omliggende bomen op te vangen is het verstandig om een net over de vijver te spannen. Zo wordt voorkomen dat er zich een dikke laag slib en rottend blad op de bodem terecht komt. Daarnaast kan een reiger niet landen in een vijver met een net, waardoor de vissen ook beschermd worden.

Ook voor advies over filtersystemen en pompen kunt u bij ons terecht. Mocht u het onderhoud van de vijver liever aan ons over laten, dan voeren wij dit graag vakkundig voor u uit. Ook voor een vijverwateranalyse kunt u bij ons terecht. Zo krijgt u snel en eenvoudig inzicht in de situatie van uw vijver en een plan van aanpak om de waterkwaliteit te verbeteren.